Geschiedenis

Duitse Staande Langhaar


De oorsprong van het ras ligt in Duitsland waar het is voortgekomen uit verschillende rassen, de Vogelhond, Otterhond en Spaanse Zijdehond. Er zijn in de loop van de tijd in de negentiende eeuw nog andere rassen als de Pointers en Setters ingekruist om de Duitse Staande Langhaar te perfectioneren.

Het jaar 1879 is het jaar dat het fundament werd gelegd voor de gestandaardiseerde rasfokkerij en veredeling en vervolmaking van de jachteigenschappen van het ras, waaronder het sneller maken.

Het is een uiterst veelzijdige jachthond. Zijn karakter is zacht en hij is sterk aan de baas gebonden.

De Duitse staande Langhaar is een allround jachthond met een gemiddelde grootte van zo'n 63 centimeter en een gewicht tussen de dertig en vijfendertig kilogram.

Een volwassen hond kan een gewicht van zo'n 35 kilogram bereiken. De hond wordt gebruikt als jachthond op vele vlakken van de jacht. Te denken valt aan het werk voor, tijdens en na het schot. Het gedrag van een Duitse Staande Langhaar is rustig, kalm en alert. Ook is de hond waaks en daardoor mede geschikt als waakhond. Het is heel sociaal en vriendelijk naar de huisgenoten en tolerant naar kinderen.

De Duitse Staande Langhaar is een aanhankelijke hond. Is graag in het veld en werkt met veel plezier voor zijn baas.

Natuurlijk is het niet een hond die men alleen maar voor de jacht kan gebruiken. Momenteel worden er bij veel hondenscholen ook behendigheidscursussen gegeven waar je samen met je hond veel plezier aan kan beleven.


De ideaalmaat voor een reu is 63-66 cm, minimaal moet een lengte van 60 zijn bereikt en maximaal 70 cm. Bij een teef is de ideaalmaat 60-63 cm, hier is minimaal 58 cm en maximaal 66 cm toegestaan voor de rasstandaard. Het gewicht van een volwassen gezonde Duitse Staande Langhaar ligt rond de 30 kg.

Volgens de rasstandaard komt de Duitse Staande Langhaar voor in de volgende kleurslagen:

Helemaal bruin

Bruin met wit of schimmel

Donkerschimmel

Lichtschimmel

Forelschimmel

Bont, (bruin-wit)